JOSE MUNOZ : LUCES Y SOMBRA | 10.02.07 >< 15.04.07 | Tweebronnen Leuven


Muñoz: Luces y Sombra is de eerste grote overzichtstentoonstelling met origineel werk van de Argentijnse striptekenaar José Muñoz in Vlaanderen. Het decor voor de strips van het duo Muñoz (tekeningen) en Sampayo (scenario) is onveranderlijk de anonieme grootstad, gekenmerkt door menselijke vervreemding, sociaal onrecht en de wet van de sterkste: Muñoz weet die wereld knap te evoceren met zijn sombere, expressieve zwart-witcontrasten zonder grijs.

Bron van troost in deze stedelijke jungle is de muziek, die een vaak weerkerend thema vormt in reeksen als Alack Sinner en Joe’s Bar, en in het bijzonder in het album Billie Holiday.

Het harde, troosteloze zwart-wit van Muñoz’ strips staat in sterk contrast met zijn andere grafisch werk dat, gebruikmakend van uiteenlopende technieken (gouache, pastel…), gekenmerkt wordt door een ware explosie van kleuren. Ook in dit vrije grafisch werk is muziek, van de donkere jazzkroegen in New-York tot de broeierige tango-bars van Buenos Aires, een thema dat regelmatig terugkeert.

Naast de grootstad, die een blijvende inspiratiebron vormt, spreekt uit recentere werken een toenemende fascinatie voor de ongetemde pracht van de natuur en de weidse verten van zijn geboorteland, resulterend in een zinderende reeks schilderijen rond de Argentijnse pampa.

De tentoonstelling in Tweebronnen biedt het Vlaamse publiek voor de eerste keer een uitgebreid overzicht van Muñoz’ hele carrière. Ze omvat meer dan tweehonderd werken: originele strippagina’s, illustraties en ander grafisch werk.